tisdag 30 juni 2009

Grrrymt!

Vilken värme! Vilken hetta! Det är både gudomligt skönt och asjobbigt om vartannat. Det väder vi upplever nu är anledningen till att jag kallar mig själv vintermänniska. Insekter överallt! En del biter, andra sticks och suger. Solen lämnar somliga med bränd hy och blåsor och andra med kliande soleksem. Det är lätt att klaga när man befinner sig i elände... Min stackars dotter har det inte lätt just nu. Hon har tandsprickning på gång. En massa kindtänder som ska plöja sig igenom tandköttet på en gång är jobbigt nog, men som om inte det skulle räcka så har hon dessutom fått blåsor i munnen som gör att hon har svårt att äta för att det gör så ont. Hon har även blåsor på fotsulorna, flera mellan tårna (se bilden nedan), och några små på händerna och skinkorna! Först trodde vi på knottbett eller värmeutslag, men när det till sist blev till såna jobbiga vätskefyllda blåsor på nämnda ställen blev jag mer och mer övertygad att det handlar om s.k. "höstblåsor".


Aj aj aj...
Hon har det lite jobbigt i värmen min älskling. Trots det visar hon oss ofta sitt glada lilla jag mitt i allt elände som är så svårt för henne att förstå något av.


På sig har hon ett par somriga byxor som jag precis har sytt. "Du är Grrrrym!" står det på ena låret och det är hon verkligen den här tjejen! ;)

Byxan sitter ganska bra, men det är nu hon ska använda den. Jag lade aldrig till någon sömsmån i mönstret, som var nästan två storlekar för stort, i försök att göra byxan i någonlunda rätt storlek.


Bensluten skulle egentligen prydas med något som kallas "Pintuck-veck", men jag missförstod lite hur man skulle göra och sim-sala-bim så blev det en egen variant av veckade benslut. Fast jag förstod i efterhand hur de ska sys, så det blir kanske "Pintucks" på ett par andra byxor... bara för att testa, som vanligt. :)

Mönster: Ottobre design nr. 1/09, Katri linnebyxa, storlek 92 (minus sömsmån).

Material: Tyget är ett örngott i vävd bomull från Hemtex. Resår, 3 cm bred.

Plus: De är luftiga och sköna att ha nu i sommarvärmen! Mycket lätta att sy.

Minus: Det är inte särskilt lång livslängd på byxorna storleksmässigt. Samma problem som alltid hade jag även när jag skulle bestämma resårens längd... Men de funkar.

torsdag 25 juni 2009

Dille på Pippi

Hälsningar från Gotland! :o)

Vi hyr en jättefin stuga och semestervädret är fullkomligt underbart! Jag kunde inte ha det bättre! :) Med bara två veckor ledigt i sommar känns det därför extra härligt att jag fått en så fin start på semestern. Symaskinen har jag givetvis krånglat med mig ut på ön också! :D Jag tänkte att jag skulle få lite mer tid till att sy under semestern... Men nu när det är så fint väder så vete tusan om man får så mycket sytt förstås. Fast en kjol har det faktiskt blivit!


Vi hade besök av en en jättegullig familj med en 3-årig tjej som jag fick höra var Pippitokig! :) ...och då kunde jag ju bara inte låta bli att sy upp en kjol i Pippityget jag hade med.


Gulligt med "Pippiorange" kantband nertill tyckte jag... :)


Mönster: Allt om handarbete nr 4/08, storlek: 3 år.

Material: Pippityg i bomull från Åhléns, orange tråd, resår 3 cm bred, orange kantband i bomull, eget namnband.


Plus: Söt kjol som var mycket enkel att sy! Jag tror nog att mottagaren blev glad för sin Pippikjol, men hon var en liten blyger så jag fick aldrig se henne i den.


Minus: Jag sydde in en resår i resårkanalen som först var 47 cm som det stod på ett ställe i sömnadsbeskrivningen, men först när kjolen var klar så tyckte jag den såg så väldigt tajt ut. Det var bara att sprätta upp och sätta i en resår på 50 cm istället som det stod på ett annat ställe. Inte vet jag om det blev bättre precis... Kanske får rapport av mamman nästa gång vi ses! ;)

tisdag 9 juni 2009

Blåblommig keps!

Jag har länge varit sugen på att sy en buskeps (eller lokförarkeps som också är ett passande namn) men dröjt med det eftersom jag saknat mönster. Visst kan man alltid pröva sig fram, men då tar det liksom lite mer emot för mig och det blir betydligt svårare att komma igång. Så gissa om jag blev glad när jag såg att Rättvisa Barn har lagt upp en urtjusig beskrivning över hur man syr en keps på sin blogg! :o)
Tack alla ni som delar med er!
Igår kväll plockade jag fram det turkosblommiga IKEA-tyget och klippte ut delarna på fri hand med hjälp av ett måttband. Jag ville minnas att dotterns huvudmått var 47 cm så jag klippte ut det + sömsmån, men då blev mössan givetvis lite för liten. Det är svårt att veta vad man ska välja för storlek när man syr tycker jag. Särskilt när man syr åt en som hela tiden växer dessutom!

Efter denna keps kan jag konstatera att det blir till att sy en med en något större omkrets i brättet och kanske också med en resår insydd i brättet för att förlänga användningstiden.

Mönster: Rättvisa Barn!!

Material: Tyg från IKEA, "Gunilla". Vlieseline i skärmen för stadga.

Plus: Kepsen är hur tuff som helst! Kul att ha fått testa på att sy en äntligen.

Minus: Lite liten, men å andra sidan kan jag tänka mig att ge den till någon som fortfarande kan använda den.

torsdag 4 juni 2009

Hallå solen...

...var är du?

Jag har ju sytt en solhatt till lilltjejen nu!
Ja, eller två egentligen...


Fast den första i ett retro lakanstyg blev helkonstig och misslyckad. Det var som att mönsterdelarna var fel utklippta eller nåt. Jag höll på att bli knäpp när jag upptäckte det och sydde snabbt ihop eländet ändå! Bara för att öva på själva tekniken att sy en fodrad solhatt. Fodret till denna var en gammal gul t-shirt som jag slutat använda. Riktigt mjukt och fint material. Det räcker nog till en till... Solhatten var dessutom lite för stor, därför sydde jag en lite mindre solhatt i Lena Boijes tyg "Löjtnantshjärta" som jag hittade på second hand i februari. Till den använde jag ett av våra gamla vita örngott som foder.

Hon har ännu inte riktigt greppat det där med att
man luktar med näsan ...

Hatten satt riktigt bra och gjorde sitt mot solen! Det konstiga med denna var däremot att fodret på brättet var alldeles för litet så det blev en stor glipa i fodret. Inte för att det gör något, det är inte så att det hänger löst eller så, men jag förstår bara inte hur det gick till!? Och när jag upptäckte det hade jag liksom sytt så långt så det var bara att fortsätta att sy färdigt. Här har ni en som för tillfället vägrar sprätta och göra om!! Lyckas man få till en timme vid symaskinen nån gång i månaden så vill foten inte gärna släppa gaspedalen många sekunder i taget... ;)

Namnlappen fick sitta på insidan av hatten. På bilden ovan ser man f.ö. glipan som blev i fodret mellan brättet och kullarna.

Mönster: Ottobre design 3/09, Hermione solhatt, storlek 46 resp. 48 cm.

Material: Allt är sytt av diverse återanvända tyger. Har använt vlieseline i yttertyget för stadga.

Plus: Kul projekt som resulterar i en verklig nyttopryl! Sibel har redan fått bra användning av sin solhatt. Stort plus är att hon låter den sitta kvar på huvudet! :) Jag skulle dock vilja pröva att sy efter lite andra mönster också. Får väl testa att rita nåt själv...

Minus: Ja, att det blev knas med mönsterdelarna!


En glad liten tjej med en lattjo liten pryl på huvudet! :o)